Εάν το Der Spiegel θεώρει ότι οι Γερμανοί είναι γ@ϊδουρι@ … εμείς γιατί να έχουμε αντίρρηση ;

21 Ἀπρ.

 
From HEIL GAP (or mind the GAP)
«Οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι των Γερμανών» γράφει προκλητικά το “Der Spiegel” βασιζόμενο όπως «υποστηρίζει» σε μια πρόσφατη στατιστική της Ε.Κ.Τ. 
Βεβαία τον HEIL δεν τον ξάφνιάσαν καθόλου … αφού μόλις πριν ένα  μήνα είχε διαβάσει κάτι παρεμφερές …. για τους «πλουσίους Ιταλούς» …  που τους συνέκριναν με τους «κακόμοιρους » και «πτωχούς»  απογόνους του Χίτλερ !
Άλλωστε ήταν γνωστόν ότι όλα αυτά θα εμπεριέχονταν στην προπαγάνδα του 4ου Reich ώστε να κάμψει το φρόνημα και τις αντιστάσεις των Ελλήνων !
Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση … ήταν η αφέλεια των Γερμανών να παρουσιάσουν μια  τόσο «καρακιτσαριό» ( θυμηθείτε ότι η λέξη kitz είναι γερμανικής προέλευσης !)φωτογραφία στο εξώφυλλο του περιοδικό “Der Spiegel” μέσω της οποίας προσπαθούν να υποβάλουν τους «φαχτεν-χουφτεν-φουκτελ» συμπολίτες τους στην ιδέα ότι διασώζοντας τον οικονομικά τον Έλληνα … τον φορτώνονται και στην πλάτη τους … και όλα αυτά … κάτω και από την ομπρέλα της Ε.Ε. … όπως διακρίνουμε καθαρά στην εικόνα .
Βέβαια επειδή οι Γερμανοί είναι Γερμανοί … και άρα ως Γερμανοί θα υπακούουν πάντοτε τυφλά στην κάθε ντιρεκτίβα της κάθε ΕΕ … έτσι λοιπόν και οι Γερμανοί του “Der Spiegel” ως Γερμανοί φρόντισαν για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων να αποκρύψουν τα χαρακτηριστικά του Έλληνα αγρότη … τραβώντας μια μαύρη γραμμή.
Αλλά επειδή ακριβώς είναι Γερμανοί … όπως είπαμε … χα, χα, χα … φρόντισαν να καλύψουν με μια μαύρη γραμμή και τα δικά τους τα μάτια – δηλαδή του γ@ιδ@ρου – θεωρώντας ότι ακόμη και ως γ@ϊδούρι@ θα πρέπει να τυγχάνουν της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων …
 Αργότερα βεβαία βγήκε εκείνη η full χοληστερίνη – ξέρετε τώρα …  η γνωστή και ως frau τάδε …  ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε …  και … απολογούμενη … τα έκανε ακόμη πιο σαλάτα …. δηλώνοντας ότι η στατιστική της ευρωπαϊκής τράπεζας ήταν λανθασμένη … 
Σπάνια έχουν καταχραστεί τις στατιστικές για πολιτικούς σκοπούς τόσο πολύ … όπως συνέβη με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της ΕΚΤ για τον πλούτο των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης (του 2013 ). 
Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι η μέση γερμανική οικογένεια είχε τον χαμηλότερο πλούτο απο όλες τις χώρες της Ευρωζώνης .
Το σχήμα 1 συνοψίζει τα κύρια αποτελέσματα για τις πιο σημαντικές χώρες της Ευρωζώνης.
Figure 1  Net wealth of median households (1000€)
Source : European Central Bank (2013). 
Τα στοιχεία σύμφωνα με τον Paul de Grauwe και την Yuemei Ji αναφέρονται στο μέσο γερμανικό νοικοκυριό ΔΗΛΑΔΗ ως ο καθαρός πλούτος του μέσου νοικοκυριού των (1000 € ευρώ)
Φαίνεται επίσης ότι όχι μόνο το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έχει το χαμηλότερο πλούτο, αλλά και ότι οι διαφορές εντός της ευρωζώνης είναι τεράστιες.
Η μέση τιμή των νοικοκυριών σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία παρουσιάζονται να είναι τρεις έως τέσσερις φορές πλουσιότερα από ό, τι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό.
Ακόμη και το μέσο ελληνικό σπίτι είναι δύο φορές πιο πλούσιο από ότι το γερμανικό.
Η δημοσίευση αυτών των αριθμών από την ΕΚΤ γρήγορα οδήγησε πολλούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι φτωχοί Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν για τη διάσωση των πολύ πλουσιότερων Ελλήνων, Ισπανών και Πορτογάλων (βλέπε, Wall Street Journal, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine, Financial Times). 
 NAI RE PALIO%@#@&#$ DEN VLEPETE OTI EMEIS TA LEFTA TA PETAME STON DROMO ?
Είναι αυτό όμως το σωστό συμπέρασμα; 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ΕΚΤ δημοσίευσε επίσης το μέσο καθαρό πλούτο των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη.
Παραδόξως, στους μέσους αριθμούς τους πλούτου των νοικοκυριών δεν δόθηκε μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ( και τους παντελώς αχρήστους δημοσιογράφους τους ) … παρά το γεγονός ότι σε σύγκριση με τις διάμεσες τιμές  παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του πλούτου στα διάφορα κράτη μέλη.
Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώσει ότι ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών της Γερμανίας (περίπου 200.000 € ευρώ ), δεν είναι ο χαμηλότερος της Ευρωζώνης !
Figure 2 . Mean household net wealth (1000€)
                                              Source : European Central Bank (2013). 
Μια σύγκριση όμως του μέσου όρου και του μέσου πλούτου αποκαλύπτει και την κατανομή του πλούτου σε κάθε χώρα.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου και του μέσου πλούτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου.
Φαίνεται τώρα ότι η διαφορά είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία. (Το δείχνουμε αυτό παρουσιάζοντας τις αναλογίες στην Εικόνα 3.)
Στη Γερμανία ο μέσος όρος του πλούτου των νοικοκυριών είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο πλούτο. 
Στις περισσότερες άλλες χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2.
Έτσι ο πλούτος των νοικοκυριών στη Γερμανία που συγκεντρώνονται στα πλουσιότερα νοικοκυριά ειναι πολύ περισσότερος από ό, τι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά πλούσια νοικοκυριά στη Γερμανία, αλλά αυτά ανοίκουν ως επί το πλείστον στην ελίτ .
Η ανισότητα της κατανομής του πλούτου των νοικοκυριών γίνεται ακόμα πιο ακραία, συγκρίνοντας τον πλούτο που ανήκει στο 20% της top κατηγορίας εισοδήματος με τον πλούτο που ανήκει στο 20% της κατωτάτης κατηγορίας του εισοδήματος. 
Στη Γερμανία το 20% της κορυφαίας κατηγορίας εισοδήματος έχει 149 φορές περισσότερο πλούτο από το 20% της κατωτάτης κατηγορίας εισοδήματος. 
Κρίνοντας από αυτό το κριτήριο, η Γερμανία έχει την πιο άνιση κατανομή του πλούτου στην Ευρωζώνη.
Figure 3 .  Mean/median
 
Source : Own calculations based on European Central Bank (2013). 
Figure 4 .  Wealth top 20% / wealth bottom 20% 
Source : European Central Bank (2013b). 
Ο πλούτος των νοικοκυριών και ο πλούτος των εθνών
Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο πλούτος των νοικοκυριών είναι ένας καλός δείκτης της πλούτος ενός έθνους.
Ένα σημαντικό μέρος του πλούτου ενός έθνους μπορεί να πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση ή στον τομέα των επιχειρήσεων αλλά όχι από τον τομέα των νοικοκυριών. 
                                      ESY APO POU XEFITROSES EDO RE J@ZZ
Αυτό είναι το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο ενός έθνους.
Αυτό είναι το μέτρο της ικανότητας ενός κράτους να δημιουργήσει (μαζί με το ανθρώπινο κεφάλαιο) μια πηγή εισοδήματος.
Figure 6 . Total capital stock per capita (euro)
Source : authors’ own calculations, Eurostat and Database on Capital Stocks in OECD Countries , Kiel Institute for the World Economy. 
Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι οι βόρειες χώρες της Ευρωζώνης είναι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης.
Στην συγκέντρωση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (Σχήμα 6), φαίνεται ότι η Γερμανία ανήκει στις δύο πρώτες χώρες όσον αφορά τον κατά κεφαλήν πλούτο. 
Σε αντίθεση με τις χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν το χαμηλότερο πλούτο.
Ο κατά κεφαλήν πλούτος είναι περισσότερο από διπλάσιος στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες από ό, τι στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Συμπέρασμα:
Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι είναι άστοχο να συναχθεί από τη μελέτη της ΕΚΤ το ότι η Γερμανία είναι φτωχότερη … σε σύγκριση με ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης και ότι, συνεπώς, δεν είναι λογικό να ζητάμε από τους Γερμανούς φορολογούμενους να στηρίξουν οικονομικά τις πλουσιότερες από αυτούς χώρες του Νότου! 
Τα αποτελέσματα της στατιστικής εάν αναγνωστούν συνολικά μας πληροφορούν  ότι η Γερμανία είναι πολύ πλουσιότερη από νότιες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Και όπως  φαίνεται υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την κατανομή του πλούτου στη Γερμανία: 
Πρώτον, ο πλούτος στη Γερμανία είναι συγκεντρωμένος στα νοικοκυριά που ανήκουν στο τμήμα του πληθυσμού με τα πολύ ψηλά εισοδήματα.
Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πλούτου δεν κατέχεται από νοικοκυριά και, επομένως, πρέπει να ανήκει στον επιχειρηματικό τομέα ή την κυβέρνηση.
Έτσι, ενώ δεν μπορεί να είναι λογικό να ζητηθεί  από το «πτωχό» γερμανικό νοικοκυριό να συνεισφέρει για τη μεταφορά πόρων προς χώρες του ευρωπαϊκού νότου, μπορεί όμως να είναι πιο λογικό να απαιτούσαν από τα  πλουσιότερα γερμανικά νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό τομέα να καλύψουν την διαφορά πλούτου μεταξύ των γερμανικών νοικοκυριών (υποστηρίζοντας οικονομικά τους λιγότερο προνομιούχους«φαχτεν-χουφτεν-φουκτελ» συμπολίτες τους). 
Και κάτι ακόμη …. το «Der Spiegel» … καλά θα κάνει να αντιληφτεί ότι οι μεταφορές προς τη νότια Ευρώπη δεν προέρχονται από τον το χαμηλό πλούτο της χώρας …  αλλά από τους Banksters της χώρας που για μερικα δισεκατομμύρια ευρώ εξαγόρασαν τον πλουσιότερο και τον αγιότερο τόπο της Ευρώπης  !
Κατά τα αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν όμως καθημερινά ότι η Γερμανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης. 
Με άλλα λόγια το πρόβλημα είναι ότι ο πλούτος αυτός στην Γερμανία είναι πολύ άνισα κατανεμημένος  , δημιουργώντας έτσι μια αντίληψη μεταξύ των λιγότερο πλούσιων Γερμανών ότι αυτές οι μεταφορές οικονομικής στήριξης είναι άδικες !  (αυτές οι μεταφορές οικονομικής στήριξης  χα, χα, χα …. στην ουσία πρόκειται για την  τοκογλυφία των γερμανών τραπεζιτών δηλαδή των απογόνων εκείνων που στήριξαν και ανέβασαν και τον Χίτλερ στην εξουσία … αλλά αυτά τα έχουμε ξαναγράψει και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε βαρετοί στους φίλους αναγνώστες μας, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια )
Τελικά είναι οι Γερμανοί πραγματικά φτωχότεροι από ότι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Έλληνες ;
HEIL GAP (or mind the GAP)

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: