Οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία – Λίβανο – Ισραήλ – Ιράν – Ιορδανία.

5 Ἰούν.

From HEIL GAP ( or mind the GAP)
«debka : Όταν Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Moshe Ya’alon ενημέρωσε την Δευτέρα, 3 του Ιουνίου την Κνεσέτ ότι οι συριακές αντάρτες κατέλαβαν ακόμα τέσσερις συνοικίες της Δαμασκού, οι ισραηλινές πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι η μάχη για την πρωτεύουσα της Συρίας, τελείωσε. Υπάρχουν μικρές εστίες αντίστασης, αλλά ο στρατός του Bashar Assad σε μια επική του νίκη ανέκτησε σχεδόν ολόκληρο τον έλεγχο της πόλης.»
8CkEn7f
Με το συριακό εμφύλιο πόλεμο στο τρίτο έτος του, η πτώση του  Qusair, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, που είχε γίνει το τελευταίο αστικό πεδίο μάχης μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Άσαντ και των ανταρτών που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του. … άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την τελική νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων επί του FSA και της Al Qaeda.
 
Η βιαιότητα της μάχης του  Qusair αντικατόπτριζε τη στρατηγική σημασία της πόλης, που βρίσκεται στις γραμμές εφοδιασμού … (ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές). Το Qusair, απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τη λιβανική μεθόριο, και από τον Μάιο υπήρξε ο στόχος μιας αδυσώπητη επίθεσης της κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ … το ξαναγράφω της Χεζμπολάχ μιας ξένης στρατιωτικής δύναμης … (οι μαχητές της Χεζμπολάχ πολεμούν υπέρ του καθεστώτος της Συρίας)  … 
Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές απέδιδαν μεγάλη σημασία στην περιοχή.
Στους υπολογισμούς του καθεστώτος επειδή το Qusair βρίσκεται σε στρατηγική θέση μεταξύ της Δαμασκού και των μεσογειακών ακτών την καρδιά της κοινότητας των Αλεβιτών, αίρεση στην οποία ανήκει ο Άσαντ και η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο πυλώνα του καθεστώτος του.
Για τους επαναστάτες, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι σουνίτες το Qusair τους είχε εξυπηρετήσει αφάνταστα ως αγωγός για την μεταφορά λαθραίων όπλων και προμηθειών από το Λίβανο προς τους μαχητές της αντιπολίτευσης του FSA στο εσωτερικό της Συρίας.Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, ο συριακός στρατός προχωρεί σταθερά εναντίον των ανταρτών σε βασικούς τομείς μάχης, κάνει προόδους κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και μειώνει σημαντικά την απειλή για τη Δαμασκό, την έδρα της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.  
Ο αγώνας για την Qusair έφερε επίσης στην επιφάνεια την άμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ, η οποία έχει συμφέρον από την επιβίωση του καθεστώτος του Άσαντ, βασικό σύμμαχο της μαζί με το Ιράν.
Συμμετοχή της Χεζμπολάχ απειλεί να σύρει τον γείτονα της Συρίας τον Λίβανο ακόμα πιο βαθιά στον πόλεμο και να αποσταθεροποιήσει την ήδη εκρηκτική περιοχή … άλλωστε έχουμε γράψει εδώ και ένα χρόνο για τις επιθέσεις που προβλέπει να πραγματοποιήσει το Ισραήλ στον Λίβανο.
«debka : Την Πέμπτη 30 Μαΐου οι ανώτατες ισραηλινές πηγές πληροφοριών επέμεναν ότι η Συρία δεν είχε παραλάβει ακόμη κανένα ρωσικό αντιπυραυλικό S-300 – αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ ότι η πρώτη παρτίδα είχε φτάσει. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα τους καταστρέψουν πριν να τεθούν σε λειτουργία».
Πούτιν: οι πύραυλοι S-300 δεν έχουν αποσταλεί ακόμα στη Συρία.
© RIA: Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την πώληση, των εξελιγμένων συστημάτων αεράμυνας S-300 στην Συρία, αλλά είπε ότι οι συμβάσεις για τους πυραύλους δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί για να αποφευχθεί η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.
Το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-300 : «Δεν θέλουμε να διαταράξει την ισορροπία στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον κ. Herman Van Rompuy και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. “Η σύμβαση υπεγράφη πριν από αρκετά χρόνια … δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. “
Ο Πούτιν εξήρε τις δυνατότητες των ρωσικής κατασκευής S-300, οι οποίοι  μπορούν να στοχεύουν 12 στόχους ταυτόχρονα σε αποστάσεις 200 χιλιομέτρων και ύψους έως και 27 χιλιόμετρα.
«Το σύστημα των S-300 είναι πραγματικά, ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο – ίσως το καλύτερο», είπε.
Η αποστολή των S-300 στη Συρία είναι μια συνεχής πηγή τριβών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η παρουσία των όπλων στη Συρία θα ήταν «αποσταθεροποιητική» για την περιοχή.
Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι οι παραδόσεις των S-300 στη Συρία είναι νόμιμες.
“Οι ρωσικές παραδόσεις όπλων στη Συρία υλοποιούνται βάσει αναγνωρισμένων και διαφανών διεθνών συμβάσεων», είπε ο Πούτιν. Και υλοποιούνται αποκλειστικά, και στο σύνολό τους, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. “
Βέβαια εάν η Συρία αποκτήσει τους S-300 αυτοί δεν θα είναι μόνο αποτρεπτικοί για τις πτήσεις των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών επάνω από την περιοχή … αλλά επίσης … θα στοχεύουν το ισραηλινό ναυτικό που δεν θα μπορεί πλέον να περιπολεί ανενόχλητο έξω από τον Λίβανο.
Με την λήξη όμως του πολέμου στην Συρία θα πρέπει να εξεταστεί και το αντίκτυπο από την επιστροφής των Φρουρών της Επανάστασης πίσω στους δρόμους του Ιράν.
Η Κηδεία του Αγιατολάχ Taheri μετατρέπεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Ιράν.
Ο Αγιατολάχ Taheri, κληρικός που ηταν προσκείμενος στην ρεφορμιστική κίνηση του Ιράν, κηδεύτηκε την Τρίτη στην κεντρική ιρανική πόλη του Ισφαχάν. Μόλις 10 ημέρες πριν από προεδρικές εκλογές του Ιράν, η νεκρική πομπή γρήγορα μετατράπηκε σε μια διαμαρτυρία, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ των ηγετών της αντιπολίτευσης
Σε αυτό το βίντεο γυρίστηκε Τρίτη στο Ισφαχάν, οι άνθρωποι φώναζαν συνθήματα ζητώντας την απελευθέρωση των ηγετών του Πράσινου Κίνηματος.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, την οποία συμμετείχαν και οι ηγέτες ορισμένων απαγορευμένων πολιτικών κομμάτων, ο κόσμος φώναζε  συνθήματα υμνώντας τον Αγιατολάχ Taheri, αλλά και συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» και «οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν.« Κάποιοι φώναζαν τα ονόματα των ηγετών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων Medhi Karoubi και Mir Hussein Μουσαβί (και οι δύο έλαβαν μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2009 και είναι τώρα κατ ‘οίκον περιορισμό ). Οι διαδηλωτές φωνάζοντας για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
“Δικτάτορα, δικτάτορα, δεν θα σε αφήσουμε σε ησυχία.”
Αυτή είναι η πρώτη φορά που στο Ισφαχάν (Isfahan) έχουν δει μια τέτοια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Πράσινου Κίνηματος  , και άκουσαν τόσο ισχυρά συνθήματα. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κηδεία για να πουν όλα τα πράγματα που δεν ήταν σε θέση να εκφράσουν καθότι δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν.

ΑΜΜΑΝ   Οι Ιορδανικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα την Τρίτηγια ωστε να σταματήσουν την εξάπλωση των ταραχών από τη νότια πόλη της Maan προς την  πρωτεύουσας της Ιορδανίας Αμμάν. Οι κάτοικοι επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και συγκρούστηκαν με την αστυνομία για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία δύο κατοίκων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Δεκάδες νέοι άνδρες γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους, πυροβολώντας στον αέρα, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ ορκίζονταν  εκδίκηση, δήλωσαν στα της ενημέρωσης αυτόπτες μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του  τοπικού Ιμάμ Αμπντέλ Ραχμάν . Οι ντόπιοι λένε ότι οι εντάσεις είχαν βαθύτερα αίτια από τις δολοφονίες, καθώς προδόθηκαν από την βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας.
Η IDF αναφέρει ότι έχει επιβάλει την δέουσα πειθαρχική ποινή σε γυναίκες που υπηρετούν … διότι φωτογραφήθηκαν μόνο με τα εσώρουχα και τον οπλισμό τους  … και δημοσίευσαν τις φωτογραφίες στο Facebook .
Μία εικόνα παρουσιάζει (από την πίσω όψη) τις κουρασμένες στρατιωτικές καθώς βγάζουν την στολή τους … εκτίθονταν τα εσώρουχά τους … και άλλη … όπου φαίνεται να είναι ένα στρατώνα, φορώντας μόνο τα κράνη και μια μικρή ποσότητα του εξοπλισμού μάχης. Τα πρόσωπα των στρατιωτίνων ήταν θολά στις φωτογραφίες.
HEIL GAP ( or mind the GAP)

Advertisements

Μία ἀπάντηση to “Οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία – Λίβανο – Ισραήλ – Ιράν – Ιορδανία.”

 1. κουτόχορτο Ἰουνίου 15, 2013 στἰς 12:09 π.μ. #

  Στα κόκκινα όλοι. Μαρσάρουν. Δύσκολα θα τελειώσει η ιστορία χωρίς διχοτόμηση.
  Οι Αμερικάνοι κάνουν ότι μπορούν για να φέρουν τους Ρώσσουν μέσα στην Συρία.
  Η Κύπρος είναι στο μάτι του κυκλώνα.
  Χαμός στην γειτονιά με πολύ ομίχλη (τεχνητή?) να μας τυφλώνει για την ώρα…
  Ιράν, εκλογές. Το κλειδί για το πια πόρτα θα είναι ανοιχτή και πια κλειστή την Δευτέρα..

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: