Βαρύς ο φόρος αίματος στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο.

6 Ὀκτ.

egypt1
From HEIL GAP ( or mind the GAP)

Δημοσιεύθηκε: 6 του Οκτώβρη του 2013

ΚΑΪΡΟ – Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή σε όλη την Αίγυπτο, μεταξύ των υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου των ισλαμιστών Μορσι από τη μία πλευρά, και των στρατιωτικών και νομιμοφρόνων από την άλλη, αφήνοντας τουλάχιστον 38 νεκρούς και εγείροντας νέες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χώρα.

SKY News : Η Δημοσιογράφος Bel Trew, στο Κάιρο, δήλωσε στο Sky News ότι ” ο στρατός ανέμενε την αναταραχή και περιγράφει χαοτικές τις συγκρούσεις στο δρόμο με πολλά πυρά και δακρυγόνα “.

Και πρόσθεσε : “Υπάρχει μεγάλη οργή εδώ εναντίον των υποστηρικτών του Morsi από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και από εκείνους που ήθελαν αυτή την ημέρα να βγουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την στρατιωτική τους νίκη καθώς οι Αιγύπτιοι την θεωρούν ως μια από τα πιο περήφανες στιγμές της ιστορίας τους” .

egypt2

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καθώς οι υποστηρικτές των στρατιωτικών γιόρταζαν την επέτειο στην πλατεία Tahrir (Ταχρίρ) στο Κάιρο με μουσική και πυροτεχνήματα, αξιωματικοί και ένοπλοι νομιμόφρονες πολίτες επιτέθηκαν κατά των ισλαμιστών διαδηλωτών, οι οποίοι επίσης προσπαθούσαν να φτάσουν στην πλατεία … απωθώντας τις πορείες τους με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.
Μην αφήνετε όμως τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης να σας πουν ότι οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν «ειρηνικοί» διαδηλωτές . Ήταν και αυτοί καλά οπλισμένοι :

Η Κυριακή ήταν αργία για τον εορτασμό του πολέμου του Οκτωβρίου, γνωστού και ως πολέμου του Yom Kippur.

Η σύγκρουση αυτή έχει μείνει στην ιστορία της Αιγύπτου επειδή ο αιγυπτιακός στρατός αιφνιδίασε το Ισραήλ και οδήγησε στην ανάκαμψη της χερσονήσου του Σινά με την Ισραηλινό-Αιγυπτιακή Συνθήκη Ειρήνης το 1979 .

1973_sinai_war_maps

Η επίθεση των Αιγυπτίων στο κανάλι του Σουέζ

(wikipedia) : Ο πόλεμος τελείωσε με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, που ακολουθήθηκε από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας στο Συνέδριο της Γενεύης. Η Συνθήκη Ειρήνης υπογράφηκε το Μάιο του 1974. Εντούτοις, ανάγκασε το Ισραήλ σε υποχωρήσεις, κάνοντάς το να συνειδητοποιήσει, λόγω της απειλής ολοκληρωτικής ήττας κατά τον αιφνιδιασμό και τις συροαιγυπτιακές αρχικές επιτυχίες των πρώτων 48 ωρών, ότι ο πλήρης στραγγαλισμός των αντιπάλων του εγκυμονούσε κινδύνους.

Ο πόλεμος είχε τεράστιες συνέπειες όλο τον κόσμο. Ο αραβικός κόσμος, ο οποίος είχε ταπεινωθεί από τη συντριπτική ήττα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, ένιωσε ψυχολογικά δικαιωμένος από τη σειρά των νικών στην αρχή της σύγκρουσης.

Αυτή η δικαίωση έστρωσε το δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία που ακολούθησε, όπως και φιλελευθεροποιήσεις στην πολιτική της “infitah” («ανοιχτής πόρτας») από την Αίγυπτο.

Οι Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, που ήρθαν λίγο αργότερα, οδήγησαν σε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ – η πρώτη φορά που ένα αραβικό κράτος αναγνώρισε το ισραηλινό κράτος. Η Αίγυπτος, που είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τη Σοβιετική Ένωση, απεκόπη της σοβιετικής σφαίρας επιρροής ολοκληρωτικά.

Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα και τους εποίκους του από το Σινά, σε αντάλλαγμα με κανονικές σχέσεις με την Αίγυπτο και μια διαρκή ειρήνη.

Πολλοί στην Αραβική κοινότητα εξοργίστηκαν με την ειρήνη της Αιγύπτου με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος αποβλήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ως τότε, η Αίγυπτος βρισκόταν «στο πηδάλιο του Αραβικού κόσμου». Οι εντάσεις της Αιγύπτου με τους Άραβες γείτονες της αποκορυφώθηκαν με τον σύντομο Λίβυο-Αιγυπτιακό Πόλεμο του 1977.

Ο Σαντάτ δολοφονήθηκε δυο χρόνια αργότερα, στις 6 Οκτωβρίου 1981, ενώ παρακολουθούσε την παρέλαση για την όγδοη επέτειο την έναρξης του πολέμου, από Ισλαμιστές στρατιώτες που δεν του συγχώρησαν την υπογραφή ειρήνης με το Ισραήλ.

HEIL GAP ( or mind the GAP)

Mideast Egypt

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...